چطور ویدیو های تبلیغاتی بسازیم که باعث افزایش فروش محصولات و خدمات ما شود؟
در مقاله ششم از تبلیغ نویسی به ساخت ویدیو های تبلیغاتی جذاب می پردازیم. منظور از ویدیو، تیزرهای تبلیغاتی نیست! منظور از ویدیو این است که شما خودتان جلو دوربین بایستید و در مورد محصول و خدمات خود توضیحاتی دهید که باعث افزایش فروش شود.
هدف از این مقاله این است که یاد بگیرید با چه ترتیبی در ویدیوی صحبت کنید؟ چه چیزهایی را بگویید که باعث افزایش فروش شود؟در تمام این آموزش ها همانطور که توجه کردید قالب کار ما ثابت است. هر تبلیغی از 4 بخش کلیدی تشکیل شده است: جذب، ادعا، اثبات و اقدام
در ویدیو به این 4 بخش تغییرات کوچکی می دهیم. مثلا شاید ترتیب گفتن این موارد را تغییر دهیم تا ویدیو ی ما اثرگذارتر شود.
چرا ویدیوهای تبلیغاتی بسازیم؟
می توانید از این ویدیوها در اینستاگرام یا تلگرام استفاده کنید. یا در صفحه محصول سایت خود استفاده کنید. مطمئن باشید که باعث افزایش فروش شما خواهد شد.
ویدیوهای تبلیغاتی که ( VSL (video sales latter گفته می شود، در واقع همان تبلیغات متنی هستند که به جای اینکه بنویسیم، خودمان جلو دوربین می ایستیم و توضیحات را بطور شفاهی ارائه می کنیم.
روز به روز فرهنگ استفاده از ویدیوها رایج تر می شود. امروزه کسی را نمی توانید بیابید که موبایل داشته باشد و در روز حداقل چند ویدیو را مشاهده نکند. به جای اینکه متن های طولانی بنویسید که احتمال خواندن شدن آن ها کم باشد. می توانید ویدیوهای کوتاهی بسازید و افراد زیادی این ویدیوها را ببینند. و به این نتیجه برسند که محصولات و خدمات شما خوب است و از شما خرید کنند.
ساخت ویدیوهای تبلیغاتی جذاب و تاثیرگذار
یک ویدیوی تبلیغاتی شامل 8 بخش است. این 8 بخش را باید به همین ترتیب جلو دوربین صحبت کنید. طول کل فیلم 3 تا 5 دقیقه باید باشد. اگر محصول گران یا پیچیده ای داشته باشید شاید تا 30 دقیقه طول بکشد. ویدیوهای که تولید می کنید با توجه به پیچیدگی محصول از 3 تا 30 دقیقه طول می کشد.
فرمول vsl
1. معرفی خودتان
در ابتدای ویدیو شما خودتان را معرفی می کنید. در کمتر از 30 ثانیه توضیح می دهید که شما چه کسی هستید که دیگران باید به حرف شما گوش کنند؟ این قسمت را حذف نکنید! افراد اگر ندانند که به حرف های چه کسی گوش می کنند، آن فرد چقدر معتبر است و چقدر مرجع است، احتمالا حرف های شما را به دقت گوش نخواهند کرد و توجهی نخواهند کرد.
چطور خودمان را معرفی کنیم؟
در معرفی خودتان می توانید دقیقا از قالب زیر استفاده کنید:
من … هستم و به… ها کمک می کنم بتوانند…
به نظر من دلیل شکست …
روش کار من … است.
می توانید عبارت های بالا را با کلماتی که برای کار شما مناسب تر است جایگزین کنید. و نقطه چین ها را نسب به کار خود پر کنید. در این نوع معرفی دقیقا می توانید تعیین کنید که مخاطبان هدف شما چه کسانی هستند. می خواهید کمک کنید تا به کجا برسند و به چه نتیجه ای برسند. دلیل شکست افرادی که در حوزه ی کاری شما هستند چیست. و شما چه روشی را پیشنهاد می دهید.
2. معرفی محصول
در این قسمت با لحنی که انگار با دوست خود صحبت می کنید، توضیحاتی را در مورد محصولتان می دهید. چون مخاطبانتان چهره شما را می بینند و لحن شما را می شنوند و می بینند که چقدر با اطمینان کامل در مورد محصول خودتان صحبت می کنید، بیشتر به شما اعتماد می کنند. پس ویدیو بهتر از تبلیغات متنی است.
3. تمایز (جایگاه سازی)
در بخش تمایز یعنی دقیقا بعد از معرفی محصول در چند جمله و خیلی کوتاه توضیح می دهید که تمایز شما نسبت به رقیبان چیست؟ و چرا باید از شما خرید کنند؟
چند روش که می توانید با استفاده از آن نشان دهید که محصول یا خدمات شما کاملا متمایز از محصول یا خدمات رقبایتان است:
1. اشاره کنید که روش های قبلی منقرض شده اند. یعنی توضیح دهید که محصول شما روش های قبلی را منقضی می کند.
2. نشان دهید خرید از شما خیلی راحتر است. مثلا روش خرید خود را تا حدی ساده کنید که در ویدیو خود اشاره کنید و بگویید خرید اینترنتی از ما در کمتر از 60 ثانیه انجام می شود و نیازی به مراجعه حضوری ندارید. یا اشاره کنید که نصب را در محل مشتری انجام می دهید و یا محصول را سریع تحویل می دهید.
3. تاکید کنید که محصولات شما جدید است. جدید بودن محصول برای مخاطبان بسیار جذاب است.
4. روش های قدیمی را زنده کنید! مثلا می توانید بگویید که در کتاب های قدیمی جستجو کرده اید. و از روش هایی که امروزه فراموش شده ولی بسیار مفید هستند استفاده کرده اید.
5. اعتبار خود را نشان دهیم. مثلا بگویید اگر تا به حال مرجع را شرکت دیگری می دانستید تا امروز اشتباه می کردید. شرکت ما معتبرتر است. و این را ثابت کنید. مثلا با سابقه تر هستیم. حرفه ای تر هستیم. مجرب تر هستیم. البته دقیقا همین کلمات را استفاده نکنید بلکه توضیحاتی دهید و داستانی تعریف کنید که ثابت کند که شما مجرب تر هستید.
4. جوایز
در تبلیغات متنی بخش جوایز در آخر متن اشاره می کنیم ولی در ویدیو باید هرچه زودتر درباره جوایز صحبت کنیم. مثلا بگوییم هر چه زودتر خرید خود را انجام دهید جوایزی را کسب خواهید کرد.
چند نکته در مورد جایزه دادن:
1. تعداد جایزه ها را بیشتر کنید.
تعداد جوایز بسیار مهم است. برای مثال اگر در ویدیو خود بگویید، اگر همین الان خرید کنید یک جایزه دریافت خواهید کرد آنقدر تاثیرگذار نخواهد بود. ولی اگر بگویید سه جایزه دریافت می کنید و آن سه جایزه را نام ببرید، اثرگذاری خیلی بیشتری خواهد داشت. قبل از تعیین هدیه خوب فکر کنید ببینید می توانید به جای یک هدیه چند هدیه کوچکتر بدهید؟
2. در مورد محتوا جایزه صحبت کنید.
فقط نگید اگر این خرید را انجام دهید ما یک کتاب جایزه می دهیم. کاملا در مورد جزئیات کتاب صحبت کنید. مثلا اسم کتاب، موضوع کتاب و حتی یک دقیقه در مورد این کتاب صحبت کنید. هر جایزه ای که می دهید در مورد آن توضیحاتی بدهید.
3. عکس یا خود جایزه را نشان دهید.
در ویدیو تبلیغاتی عکس یا خود جایزه را همراه داشته باشید. در قسمتی که می خواهید در مورد جایزه صحبت کنید، آن را در دست بگیرید و نشان دهید. مطمئن شوید که اثرگذاری بیشتری خواهد داشت.
5. ضمانت
در این بخش توضیح می دهید که چه نوع ضمانتی را ارائه می دهید. مثلا به زمان ضمانت اشاره کنید. می توانید بگویید اگر تا 1 سال از محصول راضی نبودید می توانید آن را پس داده و پول خود را کامل پس بگیرید.
6. توجیه قیمت
با توجه به مطالبی که در مقالات قبل گفتیم، با یک مقایسه ساده نشان می دهید که قیمتی که شخص می پردازد بسیار مناسب است. چون به ازای پولی که می پردازد ارزش بیشتری را دریافت می کند. ارزش می تواند هم به صورت مالی سنجیده شود. راه دیگر اشاره به 5 دلیل اصلی خرید است که شخص با خرید این محصول به کدام یک از آن 5 دلیل می رسد.
7. دلیل خرید سریع
باید در ویدیو خود به این موضوع اشاره کنید که شخص چرا باید همین الان به خرید محصول اقدام کند. اگر الان خرید نکند متحمل چه ضرری خواهد شد. مثلا این ضرر می تواند این باشد که از محصول شما دیرتر استفاده خواهد کرد و دیرتر نتیجه خواهد گرفت. ضرر دیگر می تواند این باشد که از مزیت هایی که فعلا ارائه می دهید محروم خواهد شد. یعنی پیشنهاد ویژه ای که الان وجود دارد را از دست خواهد داد.
8. دعوت به اقدام
در ویدیو، دعوت به اقدام کمی متفاوت تر است! یعنی دقیقا از مخاطب می خواهید تا خرید خود را انجام دهد. می توانید زیر ویدیو در سایت خود دکمه خرید قرار دهید. و در ویدیو اشاره کنید که همین پایین کلیک کنید و خرید خود را انجام دهید. می توانید برای رسانه های مختلف چند نسخه از ویدیو خود تهیه کنید. و نسبت به رسانه انتخابی طول ویدیو و حرف های خود را کمی تغییر دهید.
مثلا اگر ویدیو را می خواهید در اینستاگرام به اشتراک بگذارید، زمان ویدیو باید کوتاه تر باشد و یا دیگر به دکمه خرید اشاره نکنید. می توانید در ویدیوهای کوتاه تر خود به ویدیوهای طولانی که در سایت خود قرار داده اید اشاره کنید. مثلا بگویید اگر به توضیحات بیشتر نیاز دارید به سایت ما مراجعه کنید.
کادربندی فیلم
اگر می خواهید فیلم شما اثرگذاری بیشتری داشته باشد باید از کادربندی مناسبی استفاده کنید. اگر کادربندی مناسبی نداشته باشید، مخاطبانتان حس می کنند که شما غیر حرفه ای هستید.
چند نکته در مورد کادربندی
1. فاصله سر از بالا
بهترین حالت این است که چشمان شما در یک سوم بالایی تصویر باشد. یعنی فاصله سر از بالا کادر خیلی زیاد نباشد.
2. فاصله از دو طرف
بعضی اوقات بهتر از شما در یک سوم تصویر قرار بگیرید. برای جلب توجه بیشتر قرار گرفتن در خطوط یک سوم بهتر از وسط تصویر است. دقیقا رو به دوربین نگاه کنید و مطالب خود را بیان کنید. چون می خواهید مخاطب را به مطالب خود جلب کنید و باعث فروش شوید.
3. زاویه دوربین
دوربین خود را بالا تر یا پایین تر از سوژه خود قرار ندهید. دوربین باید دقیقا روبه روی چشمان شما قرار بگیرد تا ابعاد شما زاویه واقعی در فیلم داشته باشد.
سخن آخر
مسلماً اولین ویدیو تبلیغاتی شما بسیار عالی نخواهد بود. نگران نباشید و عملگرا باشید. ویدیو های کوتاهی ضبط کنید اگر خوب نبود می توانید به راحتی پاک کنید. ولی امتحان کنید تا در اینکار حرفه ای شوید.
ویدیوهای تبلیغاتی آینده بسیار درخشانی دارند. اگر شما فقط روی متن و صدا تاکید کنید و ویدیوهای تبلیغاتی نداشته باشید، فرصت بسیار بزرگی را از دست خواهید داد.